Pàgines

anar a "trobar"...

... anar a trobar persones, entitats i projectes "positius" que existeixen en el nostre estimat Planeta Terra... en la mesura que tornem a posar en marxa producció local de tot allò que fins fa 30/40 anys sempre havíem produït localment...

01 de gener 2015

la meva implicació al canvi social a partir del projecte turuta (evolució)

Estudis:
Carrera acabada: -treball social-.
Carreres inacabades: enginyeria mecànica, psicologia, sociologia i informàtica

Experiència laboral: 
En Departament d'Organització, mètodes i temps d'empresa tèxtil.
Molts anys com a treballador social i programador informàtic en l'administració local.

Pare de 4 meravellosos fills.

2001: després dels atemptats de l'11/9 penso: "quina m... de món estem deixant als nostres fills, hem d'agafar les "armes" de la pau: els instruments i les veus i dir el que pensem...", trec la pols del banjo i la guitarra i començo el que anomeno la meva aventura trobadoresca (d'anar a trobar),, elements que ens facin pensar que un altre món és possible.

2008: Anem a Beacon (EEUU), convidats pel mític cantant de folk americà Pete Seeger (89 anys) (gran lluitador pels drets humans i l'ecologia, etc), el meu mestre de banjo, que el segueixo des de la meva adolescència. Em convida a cantar la meva cançó l'Arbre de la Pau amb ell acompanyant-me amb el seu banjo. Un dels raonaments clarividents de Pete és "si el món té futur no serà degut a una gran organització, sinó milions i milions de petites comunitats que interactúen; la participació salvarà la raça humana". Aquesta visió està en la base del projecte turuta, ja que el principal valor de treballar en un ecosistema local, són les persones i les sinèrgies que es creen.

2009: Una troballa foren les Transition town d'Anglaterra: "amb el canvi climàtic i el pic del petroli, què menjarem?..."
El juliol del 2009 vam crear TransicioVNG  i vam començar a estudiar com podria funcionar una moneda social a Vilanova i la Geltrú.

2010: creo el joc Ecopolis per entendre com pot millorar l'economia d'un poble amb l'ús habitual de dues monedes complementàries.
D'aquí neix el projecte turuta i creem l'associació ECOL3VNG (ecosistema econòmic ecològic local de Vilanova i la Geltrú)
Comencem a generar les primeres turutes regenerant terres. Dissenyem el sistema de "crèdit mutu socialitzat", terme ideat pensant en una economia local pròpia on tots els participants hagin d'estar amb saldo positiu, el més similar possible a l'economia real (si tinc euros puc comprar, si no en tinc no puc).

2011: participem a Lió en la Primera Trobada Internacional de Monedes Socials i Complementàries.

2012:  organitzem una (per nosaltres) Primera Trobada Estatal de Monedes Socials i Complementàries.
Comencem a funcionar amb una estructura organitzativa que hem dissenyat i que anomenem "arbre d'enriquiment local", ja que no ens agraden les piràmides però sí que ens agraden els arbres i les funcions de les seves parts i ens inspiren en trobar els diferents rols organitzatius.

2013: participem a La Haia en la Segona Trobada Internacional de Monedes Socials i Complementàries.

2014: 
Posem en marxa el programari de turuta.cat, fins aleshores havíem entrat els moviments a l'ordinador de l'OCL (oficina de canvi local) mitjançant un senzill correu electrònic.
El ple municipal de l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú, en unanimitat aprova la turuta com a moneda social de la ciutat.
Anem, convidats pel referent en monedes socials, Bernard Lietaer a la Universitat la Sorbonne de París a fer una partida d'ECOPOLIS amb alumnes d'Erasmus Mundus del master en desenvolupament local, del qual ell n'és tutor. Tot un èxit.
Organitzem les Jornades d'Economia Social i Solidària - Fes-te de la Turuta!

2015:
Treball de consolidació com a model, després de 5 anys de funcionament.
Molts projectes en marxa.
Es posa en marxa el grup per "produïr" jocs ECOPOLIS sota encàrrec.