Pàgines

anar a "trobar"...

... anar a trobar persones, entitats i projectes "positius" que existeixen en el nostre estimat Planeta Terra... en la mesura que tornem a posar en marxa producció local de tot allò que fins fa 30/40 anys sempre havíem produït localment...

09 de novembre 2011

fa 125 anys de l"any dels negats"... a la platja de Vilanova i la Geltrú

msen Arcadi Llagostera Illa
llegint unes paraules en memòria
d'aquelles persones que varen
patir aquell dramàtic esdeveniment.
Organitzat pel Museu del Mar, al llarg d'aquest any i especialment el dia d'aquesta trista data, el dia 9 de novembre, es recordà el fet que succeí fa 125 anys, quan un dia que semblava com els altres i que les barques de pesca havien sortit a pescar, els sobtà una mena d'ona gegant (possiblement un tsunami produït per un terratràmol marí o quelcom similar), que impedí que les barques podessin tornar a la platja.
descendents directes de les víctimes
de l'any dels negats, duent flors per
dipositar-les a la mar.
Una colla de barques destrossades i vint-i-dues persones, mariners, varen morir.
Fou una crisi local...
que desvetllà una gran solidaritat entre tot el poble. Llavors Vilanova i la Geltrú tenia uns 11000 habitants... la situació actual del nostre poble i de la societat en general, ara és ben diferent, però com a Transició VNG hem de fer tot el possible per crear consciència i poder posar solucions per adelantar-nos a possibles crisis que el moment especial actual de la història ens brinda (crisis ecològica, econòmica, energètica, etc.). La imatge del vaixell Víctor Rojas que està als peus de la Farola és tot un símbol (bot de salvament, capaç de seguir avançant malgrat la mala mar, amb l'esforç dels seus remers... un exemple d'enginy i de cooperació per afrontar noves crisis). És una crida a l'enginy i la col·laboració per avançar-nos als temps. Alguns membres de Transició VNG, vinculats al Museu del Mar, hem pres part activa en alguns d'aquests actes.