1 de nov. 2023

LA METÀFORA DE LA GLOBALITZACIÓ - GLOCALITZACIÓ

En la metàfora contemporània, l'ample vaixell de la globalització es veu amenaçat per múltiples forats en el seu casc, fruit d'un sistema econòmic oficial que ha propiciat la proliferació de problemes com l'especulació en la fabricació i tràfic d'armes, drogues i éssers humans, així com les guerres per assegurar el control dels recursos fòssils i la contaminació que desencadena el canvi climàtic.

La tasca de rescatar aquest vaixell a la deriva implica la introducció d'aire a l'interior, i una estratègia efectiva seria omplir-lo amb petites boles. Aquestes esferes no només desplacen l'aigua, sinó que també mantenen l'element gasós imprescindible per a la flotació. Aquestes boles es representen simbòlicament com a projectes locals que fomenten la cooperació i la confiança com a valors fonamentals. Poden adoptar diverses formes i colors, com ara monedes socials locals destinades a estimular grups de producció i consum, cooperatives, ecoaldees, entre altres.

Aquests petits projectes tenen el potencial de revitalitzar la producció local utilitzant els recursos disponibles, recuperant terres i coneixements ancestrals. A més, poden facilitar la producció d'elements essencials per cobrir les necessitats bàsiques dels participants, on cada individu contribueix segons les seves capacitats. La integració de monedes oficials es planteja de manera no especulativa, permetent l'obtenció de productes que no poden ser produïts localment però que són essencials, especialment per a la comunicació que possibilita la connexió amb el "cervell global" que representa internet. Aquest cervell col·lectiu on tots contribuïm i del qual tots rebem.


Imaginem, doncs, la posada en marxa de milers i milers d'aquestes boles. Aquest és el camí perquè el vaixell de la globalització emergeixi a la superfície, i per tapar els forats que amenacen la seva estabilitat, proposem fer-ho mitjançant la cooperació en lloc de l'especulació. Així neix un nou vaixell, batejat com a "gloCalització", on la combinació del global i el local es fusiona en un equilibri sostenible.